DE MODERNE GROEPENKAST

De moderne groepenkast van een gemiddelde woning heeft tegenwoordig 5 tot 10 groepen bij een 1 fase aansluiting. Dit betekent dat u 1 hoofdzekering heeft van 35 A. Vroeger was dit 25 A, maar een modern huishouden heeft veel meer apparatuur dan voorheen, vandaar deze aanpassing. Een 3 fase aansluiting komt ook veel voor in nieuwbouw huizen dit zijn meestal 3 automaten van C25 A.

Bij meer dan 4 groepen heeft de groepenkast 2 of 3 hoofdaardlekschakelaars van 40A/2polig. Er mogen niet meer dan 4 groepen achter 1 hoofdaardlekschakelaar. Er kan ook een hoofdschakelaar geplaatst zijn, bij werkzaamheden of calamiteiten kunt u met 1 handeling de gehele kast uitzetten. Bij een 3 fase aansluiting kunt u dus op elke fase 1 hoofdaardlekschakelaar aansluiten, waardoor de belasting over de 3- fasen wordt verdeelt.

Gemiddeld 3 a 4 groepen zijn als het ware geweven door uw huis voor verlichting en wandcontactdozen. Het is zo gemaakt dat er op elke verdieping altijd nog eea blijft werken bij gedeeltelijke uitschakeling. Bij een aardfout zal de hoofdaarlekschakelaar uitvallen en zullen er dus 4 groepen niet meer werken. Bij toepassing van Alamat`s, dit zijn gecombineerde automaten met aardlekbeveiliging, kan er maar 1 groep uitvallen bij een probleem, zodat niet een groot gedeelte van de woning uitvalt.

EEN ALAMAT IS EEN BEVEILIGING DIE REAGEERT OP KORTSLUITING, OVERBELASTING, EN LEKSTROMEN !

Een bijkomstigheid is de gelijktijdigheidsfactor van de gehele installatie. Deze is ongeveer 60 % en betekent dat de belasting over de groepen nooit maximaal is. Door de gemixte verdeling krijg je niet zo gauw overbelasting. Overbelasting ontstaat meestal door teveel zware apparatuur op 1 groep, die dan gelijktijdig aan staan.

De wasmachine aansluiting is een aparte groep op zolder of bijkeuken. Bij veel keukenapparatuur is het raadzaam om meer aparte groepen aan te leggen, wat de bedrijfszekerheid verhoogt. Hiermee bedoelen we dat de kans op overbelasting tot een minimum beperkt wordt. Gaat u electrisch koken dan heeft u een 4 polige automaat nodig die 2 groepen van 16 A kan schakelen, in vaktaal 2 x 230V. 1 groep kan een vermogen leveren van ongeveer 3680 Watt. ( P=UxI / 230 x 16 = 3680 ) Een electrische kookplaat is al gauw 7000 Watt bij volle belasting. Hoe u deze kookplaat moet aansluiten staat op het schema wat aan de onderkant van de kookplaat zit. Ook een 3 fase aansluiting is mogelijk  en staat ook vermeld. De benodigde kabel is minimaal 5 x 2,5 mm2, en dmv een perilex wcd wordt de kookplaat aangesloten. ( zie aansluitschema`s  voor meer info )

Een andere optie is om een groepenkastje in de keuken in te bouwen, zodat u met korte kabels / leidingen naar de wandcontactdozen en aansluitingen voor de apparaten kunt. De voeding van dit groepenkastje zal meestal 3 x 6 mm2, of bij een 3- fase netaansluiting dus 5 x 6 mm2 zijn. Het voordeel is dat u veel minder kabels naar de meterkast hoeft te maken.

Op de foto ziet u linksboven 1 hoofdaardlekschakelaar met daarachter 4 groepen, daaronder 1 hoofdaardlekschakelaar met 2 groepen, waarvan de linker de kookgroep is.

Hoewel tegenwoordig veel automaten worden toegepast zijn er nog veel groepenkasten met zekeringen uitgevoerd. Bij storing  van een groep kijk altijd de zekering even na, het komt voor dat het verklikkertje niet zichtbaar eruit gesprongen is waardoor het lijkt of de zekering nog heel is. Doormeten met een multimeter kan ook, de interne smeltdraad kan ook doorgebrand zijn.

Tip 1: Als het mogelijk is zet dan uw schuur  in de tuin, en de buitenverlichting met wandcontactdozen in de tuin op een aparte groep. Dit omdat vocht vaak problemen veroorzaakt, en allerlei electrische apparaten gebruikt worden.

Tip 2: Test de aardlekschakelaars minimaal 2 keer per jaar, b.v. bij het omzetten van zomertijd naar wintertijd en omgekeerd. Aardlekschakelaars hebben zowel electrische als mechanische onderdelen, en door de testknop te bedienen kunt u de werking controleren.

Tip 3: Een groepenkast is een stille aanwezige in uw huis, en controle van de binnenzijde is ook wenselijk. Als u de hoofdzekering verwijdert zou u eens in de 3 a 5 jaar de bedrading kunnen controleren of deze nog goed vast zit. Er kan brand ontstaan door loszittende draden zeker als daar veel vermogen door heen gaat.

Tip 4: Maak van uw woning van elke verdieping een plattegrond tekening en teken hier de verlichtingspunten, wandcontactdozen ,en andere aansluitpunten zoals vaatwasser, wasmachine e.d. in. Vervolgens zet u bij elk a.s.p. het groepsnummer, bij w.z.h. hoeft u niet te zoeken om de goede groep uit te zetten.