Een zwager van mij heeft zijn huis verbouwd, begane grond geheel gestript en opnieuw opgebouwd. Alle installaties vernieuwd en ook de meterkast vervangen. De 3 fasen + N hoofdschakelaar bleef zitten omdat er geen reden was om hem te vervangen. Ivm een toekomstige uitbreiding besloot hij om de hoofdzekeringen te laten verzwaren van 3 x 25 A naar 3 x 35 A. De aanvraag werd goedgekeurd en een monteur van het energiebedrijf kwam om dit uit te voeren.
Dit was ook het moment dat de ellende begon. Na uitschakeling van de hoofdschakelaar werden de zekeringen erin gedraaid. Na opnieuw inschakelen hoorde hij een geluid wat niet meteen thuis te brengen was. Alles deed het weer en de monteur vertrok. Een paar minuten later gebeurde het volgende:
De lampen begonnen te knipperen en eea viel uit. Bij apparatuur in de keuken begon het te roken dus dit was foute boel ! Snel de hoofdschakelaar uit en op zoek naar de oorzaak. Ivm de verzekering werd een plaatselijke electricien erbij gehaald om de installatie door te meten. Na onderzoek kwam de oorzaak naar boven.
De hoofdschakelaar was een 4-polige schakelaar waarbij de NUL was weggevallen. Hierdoor kwam er 380 V op alle aansluitingen te staan met als gevolg dat veel electronica, lampen en apparatuur stuk ging. Dit voorval is gewoon pech want dit komt weinig voor. Had dit voorkomen kunnen worden ? Ja en Nee !
Beter was geweest om de hoofdschakelaar ook te vervangen, aan de andere kant is het zo dat deze schakelaar zeer weinig schakelmomenten heeft gehad, dus weinig slijtage. De kans dat dit gebeurd is misschien 1 op 100.000
Moraal van dit pechgeval is dat alles vervangen de beste optie is, al geeft dit geen garantie dat er geen problemen kunnen ontstaan !!!
.