TUINVERLICHTING

Een goed werkende tuinverlichting kent 2 belangrijke kenmerken, de aanleg en de kwaliteit van de verlichting met eventuele wandcontactdozen.
Wat de aanleg betreft gebruik grondkabel ymvk-as, dit is kabel met een versterkte construktie waarbij de aardraad een litze is, een blanke gevlochten ader. Als u deze ader gaat lassen dient u deze met geel/groene tape af te schermen, omdat deze geen isolatie van zichzelf heeft. Bij het aansluiten van de verlichting en wandcontactdozen geldt hetzelfde.
Vermijd dat u kabeldozen of kabelmoffen in de grond wegwerkt, bij slechte montage krijgt u vroeg of later storing, en zal u de boel open moeten halen.
Als u gewone kabel wilt toepassen bescherm de kabel dan met pijp in de grond, kabels dienen op 40/50 cm diep te liggen.

Een andere optie is de installatie bovengronds te maken, dan kunt u gewone hult of xmvk kabel gebruiken en beschermen met hostalit pijp.
Deze pijp is grijs van kleur en is van een zwaardere kwaliteit dan de gewone gele pvc pijp. Nieuw op de markt is de HFT pijp, dit is pijp zonder weekmaker en is milieuvriendelijker.
U kunt ook kiezen voor verlichting die op een veilige spanning werkt via een trafo ( tot 50 V ), waarbij het wegwerken van de kabels ook aandacht verdient.

Bij gebruik van kabeldozen met b.v. wiska wartels, geen kabels in de bovenkant van de kabeldoos invoeren dit om water/condens geen kans te geven om binnen te dringen. De zijkant is geen probleem mits goed aangedraaid en de onderzijde verdient de voorkeur ! Dit geldt ook voor de verlichting en de wandcontactdozen. Verlichting wordt meestal via de achterkant aangesloten. Als extra afdichting wordt ook wel “wijmaplast” toegepast.

Plaats een schemerschakelaar niet op een te donkere plek, b.v. onder een dakgoot zal hij eerder inschakelen, en niet te dicht bij een lichtbron omdat hij dan zichzelf kan uitschakelen. Armaturen zijn ook te koop in een dubbel geisoleerde uitvoering waarbij geen aarddraad wordt en ook niet kan worden aangesloten. De installatie dient beveiligd te worden door een aardlekschakelaar B16/30mA.

De kwaliteit van de materialen zal invloed hebben op de montage, maar ook op de levensduur. Kunstof bevat weekmakers die door (zon)licht langzaam oplossen, waardoor haarscheurtjes ontstaan en waar op termijn water doordringt. Het materiaal kan ook afbreken bij opening van kunstof armaturen, die dmv een schroefloze verbinding in elkaar zitten. Een andere keuze is RVS maar is veel duurder. Een installatie “buiten” dient met zorg en aandacht worden gemaakt om storingen zoveel mogelijk te voorkomen.

IP-coderingen:
Moderne installatie`s zijn in tegenstelling tot oudere installatie`s vaak aanrakingsveilig. Hieronder wordt verstaan dat er geen actieve delen of blanke aanraakbare geleiders op de werkplek zijn, waarop spanning kan staan en die met de vingers zijn aan te raken !
Elektrische componenten hebben dan een beschermingsgraad die gelijk of hoger is dan IP2x of IPxxB.

IP staat voor International Protection. De IP aanduiding heeft 2 cijfers : het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen aan, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht. Er zijn veel gradatie`s maar hoe hoger beide getallen hoe beter de bescherming is.
Een voorbeeld : IP6X = stofdicht en tegen aanraking van gevaarlijke delen met een draad.
Een voorbeeld : IPX5 = bescherming tegen waterstralen, spuitwaterdicht.