VEILIGHEID

Veiligheid is niet alleen veilig werken, maar ook een veilige installatie met alles wat daar aan toegevoegd wordt zoals lampen, stekkerdozen, huishoudelijke apparaten, en het gebruik van elektrisch gereedschap.
Deze veiligheid doet u voor uzelf maar ook voor uw naasten, en met name voor kinderen die al helemaal geen benul van gevaar hebben.
Kijk af en toe eens kritisch om u heen, alles wat u gebruikt is aan slijtage onderhevig !

Enkele voorbeelden :
– beschadigd of incompleet schakelmateriaal
– beschadigde stekkers, snoeren en zichtbare aders door loszittende of defecte trekontlasting
– bureaulampen, elektrisch gereedschap, en (keuken)apparatuur die manco`s vertonen
– buitenverlichting en schakelmateriaal is meer onderhevig aan slijtage door vocht en (zon)licht, het kunstof droogt uit door (zon)licht en warmte, kan scheuren of afbreken waardoor er vocht kan binnendringen. Het gevolg is een sluiting veroorzaakt door een volgelopen armatuur.

Denk ook aan brandmelders en monteer er een in de nabijheid van de kachel, de meterkast, en in ruimten waar (veel) brandbaar materiaal ligt opgeslagen.
Er zijn nog een aantal brandgevaarlijke situatie`s die aandacht verdienen:
– de wasdroger, vooral als het filter vol vuil zit, het meest brandgevaarlijke apparaat in huis !
– vetresten in afzuigkappen
– halogeenlampen worden zeer warm, let erop dat ze hun warmte kwijt kunnen
– kabelhaspels die opgerold gebruikt worden, er ontstaat warmte, daarna smelt de bedrading, kortsluiting, en vonkvorming met gevolg brand
– accu`s ontbranden weleens spontaan, laad geen laptop`s en smartphone`s op als u gaat slapen

Tip 1:

Het gebruik van de bekende bescherming die in wandcontactdozen wordt geplakt is niet wenselijk, omdat stekkers minder goed contact maken doordat de pennen minder diep kunnen. Het gevolg kan zijn dat er vonkvorming ontstaat bij hogere stroom afname.
Er zijn wandcontactdozen te koop met ingebouwde kinderbeveiliging waarbij de gaatjes open gaan bij gelijktijdige druk !

Tip 2:
Het gebruik van spanningssloffen is op zich geen probleem mits de aderdoorsnede niet te dun is voor de toepassing. Voor b.v. computer of stereo apparatuur volstaat 3×1,5 mm2, gebruikt u (zware) machine`s met een hoog stroom verbruik is 3×2,5 mm2 een must. Het aan elkaar rijgen van meerdere spanningssloffen die ook nog verschillend van aderdikte zijn is niet wenselijk, door al deze verbindingen ontstaan overgangsweerstanden met kans op slecht contact en dus warmte ontwikkeling. Het gevolg kan zijn dat de bedrading wegsmelt.